Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Εκλογικά νομιμοποιημένη ολιγαρχία

  •  Ενας εκπρόσωπος του κομματικού καθεστώτος μας προτρέπει να μην κάνουμε αποχή στις εκλογές, διότι κάνοντας αποχή “αφήνουμε τους άλλους να ρυθμίζουν τις ζωές μας”
Εκανα ένα σχόλιο-απάντηση σε μια ανάρτηση, στο antinews.gr, την οποία υπογράφει ο κ. Δ. Πανοζάχος, Οικονομολόγος, Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ. Και μια και το σχόλιό μου διαγράφτηκε το δημοσιεύω εδώ, που ‘ναι και μεγάλο, μην πάει χαμένο. Ενα δεύτερο σχόλιο που έκανα στην ίδια ανάρτηση, δεν διαγράφηκε, δεν ξέρω γιατί.
“Ο θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας είναι η συμμετοχή των πολιτών.”
Ποια δημοκρατία κ. Πανοζάχο; Που την είδατε την δημοκρατία; Σε ποιες διαδικασίες την είδατε εσείς, στην δημοκρατία που λέτε, την συμμετοχή των πολιτών; Στην ψήφο κάθε τέσσερα χρόνια; Αυτό είναι δημοκρατία για σας κ. Πανοζάχο;
Θεωρείτε δηλαδή τον εαυτό σας δημοκράτη και ονομάζετε και αυτή την ολιγαρχία στην οποία συμμετέχετε δημοκρατία, μόνο και μόνο επειδή μας επιτρέπετε να ψηφίζουμε μια φορά στα τέσσερα χρόνια; Και τίποτε άλλο; Και μιλάτε και για συμμετοχή των πολιτών;
Μην μας κοροϊδεύετε έτσι χοντρά κύριε. Μην μας περιγελάτε τόσο. Δεν είμαστε τόσο ανόητος λαός.
Δυσκολεύομαι πολύ να πιστέψω πως εσείς ένας αντιπρόσωπος του κομματικού καθεστώτος που καταβαράθρωσε την χώρα, ενός ολιγαρχικού καθεστώτος, ομιλείτε για την δημοκρατία και κατακεραυνώνετε την αποχή, ότι τάχα στερεί την δυνατότητα στον πολίτη να παρέμβει στην λήψη των αποφάσεων που τον αφορούν και “αφήνει άλλους να ρυθμίσουν την ζωή του”. “Αλλοι ρυθμίζουν την ζωή του”…
Δηλαδή άμα σας ψηφίσουμε “ρυθμίσαμε τις ζωές μας”; Λες κι έχετε εφαρμόσει πολλές φορές τις προεκλογικές σας υποσχέσεις κι εσείς και οι άλλοι. Λες και μας δίνει το ολιγαρχικό σας σύστημα καμμιά δυνατότητα να σας τιμωρήσουμε ποινικά για την συνεχή εξαπάτηση με τις ψευδείς υποσχέσεις που μας κάνετε.
Οπως το ‘χετε φτιάξει το σύστημα κ. Πανοζάχο, εσείς και οι όμοιοί σας ρυθμίζετε τις ζωές μας χωρίς καν να μας ρωτήσετε. Με τον πιο ολιγαρχικό τρόπο. Παίρνετε δάνεια στα κρυφά, τα οποία δεν έχει ιδέα ο πολίτης “που συμμετέχει” στην δημοκρατία σας που τα ξοδεύετε. Διοικείτε την χώρα με τον πιο ολιγαρχικό τρόπο, παίρνετε αποφάσεις για τον λαό χωρίς ποτέ να τον ρωτήσετε, και κάνετε χάρες στους οικονομικούς ολιγάρχες. Επιδοτείτε πολίτες με διαφθορά και διορίζετε πολίτες για να τους διαφθείρετε, ώστε να δημιουργήσετε κομματικούς στρατούς και ψηφοφόρους. Που θα σας ψηφίζουν “συμμετέχοντας” για να παραμένετε στην εξουσία. Κι εσείς και οι άλλοι.
Κι έτσι κάθε που ζυγώνουν εκλογές θυμόσαστε και το πρόβλημα της αποχής. Στο ενδιάμεσο την ξεχνάτε εντελώς την αποχή. Ούτε συζήτηση.
Η αποχή δεν προσμετράται. Ναι. Αλλά δεν προσμετράται γιατί εσείς και οι όμοιοί σας ολιγαρχικοί δεν θέλετε να προσμετραται. Γιατί εσείς και οι όμοιοί σας ολιγαρχικοί νομοθέτες μαγειρέψατε Σύνταγμα και νόμους για να μην προσμετράται η αποχή. Τον λαό τον ρωτήσατε ποτέ τι γνώμη έχει για το ζήτημα;
Ναι δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη για όριο αποχής. Αλλά όμως το Σύνταγμα εσείς το μαγειρέψατε. Που είναι η “συμμετοχή” των πολιτών στην διαμόρφωση του Συντάγματος; Εσείς ο ολιγαρχικοί το φτιάξατε και το Σύνταγμα, στα μέτρα σας. Ωστε να μπορείτε “να ρυθμίζετε τις ζωές μας”, όπως θέλετε.
Η αποχή είναι το μόνο που σας πονάει γι’ αυτό την πολεμάτε. Επειδή είναι η μόνη που ΑΠΟ-ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ την ολιγαρχία που έχετε εγκαταστήσει στην χώρα. Παρόλο που δεν υπάρχουν νόμοι που να την μετρούν.
“Πραγματική αλλαγή πολιτικής θα έρθει ΜΟΝΟ με συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες” λέτε.
Καμμία αλλαγή πολιτικής δεν θα γίνει. Ούτε καν εξαγγελία αυτής της πολιτικής δεν έχει κάνει το κόμμα σας. Ούτε καν μια κουβέντα κακιά δεν είπε για την ΕΚΤ ή το ΔΝΤ. Ούτε καν μια κουβέντα ότι θα φορολογήσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ την ολιγαρχική πλουτοκρατία.
Και το δικό σας κόμμα και το ΠαΣοΚ έχετε δώσετε εγγυήσεις δις ευρώ στις τράπεζες εν λευκώ, χωρίς ανταπόδοση από τη μεριά τους. Και θα συνεχίσετε να το κάνετε και όταν γίνετε κυβέρνηση. Να με βάζετε εμένα και τον κάθε πολίτη δηλαδή, να εγγυώμαι ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΧΡΗΜΑΤΑ, τις τράπεζες. Χωρίς καν να ζορισετε τις τράπεζες να δώσουν πιστώσεις στις επιχειρήσεις. Μπορείτε μήπως κ. Πανοζάχο να μου εγγυηθείτε στο ζήτημα αυτό οτι και το δικό σας κόμμα δεν θα κάνει τα ίδια όταν γίνει κυβέρνηση; Σας το λέω εγώ: Δεν μπορείτε. Το ίδιο θα κάνετε κι εσείς.
Το πολιτικο σας σύστημα, όλο το φάσμα, ήταν και παραμένει μειοψηφία. Ολιγαρχία δηλαδή. Μακριά από την θέληση και την βούληση του λαού. Σας βολεύει η αντιπροσώπευση και ο κοινοβουλευτισμος με μακρές θητείες, μια ψήφο στα τέσσερα χρόνια, και κανένας λαϊκός έλεγχος στο ενδιάμεσο. Και μιλάτε και για συμμετοχή του πολίτη. Μας περιγελάτε ανοιχτά με αυτό κύριε.
Επειδή δηλαδή μας επιτρέπετε να ψηφίζουμε μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια, τον μόνο θεσμικό ρόλο που εσείς οι ολιγάρχες έχετε επιτρέψει στον πολίτη, θέλετε να πιστέψουμε πως το σύστημά σας είναι και δημοκρατία.
Οχι κύριε. Ολιγαρχικοί είσαστε. Και μόνο η αποχή σας απονομιμοποιεί.
Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να συμπεριλάβετε την αποχή στις διατάξεις των μαγειρευμένων σας νόμων και Συνταγμάτων. Κι όχι γιατί σας έπιασε κόψιμο να “συμμετέχουμε” οι πολίτες στην “δημοκρατία” σας. Την “δημοκρατία” που εσείς φτιάξατε χωρίς ποτέ να μας ρωτήσετε. Εσείς για μας.
ΥΓ. Και όσο θα ζυγώνουν οι εκλογές, το άγχος σας, που πια δεν κρύβεται για την αποχή, θα σας κάνει να γράψετε πολλά τέτοια ολιγαρχικά άρθρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: