Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Μνημόσυνο.......

ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΙΚΩΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 336 ΤΕ, ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ 1974 ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

Κυπρος 32 χρονια μετα.......

----------------------------------

Επιμνημοσυνη ομιλια του Δημητρη Αλευρομαγειρου, Αντιστρατηγου ε.α., Επιτιμου Γενικου Επιθεωρητη Στρατου, Διοικητου του 336 ΤΕ κατα την αντισταση κατα των Τουρκων εισβολεων το 1974.

---------------------------------

«....Δικαιοι κ’ ισιοι σ’ ολες σας τες πραξεις,

παντοτε την αληθεια ομιλουντες,

χωρις μισος για τους ψευδομενους,

Και περισσοτερη τιμη σας πρεπει

οταν προβλεψατε[και πολλοι προβλεψατε]

πως ο Εφιαλτης θα φανει στο τελος,

και οι Μηδοι θα διαβουνε.....»

Αθανατοι Νεκροι της Κυπριακης και της Ελληνικης Ελευθεριας.

Μαζευτηκαμε παλι εδω , 32 χρονια μετα, με πρωτοβουλια των συμπολεμιστων σας, στον Ιερο τοπο της θυσιας και του αιματος σας, απλοι πολιτες της Κυπρου, επισημοι, εκπροσωποι της Κυπριακης Δημοκρατιας και της Ελλαδας και εμεις οι απλοι συμπολεμιστες σας που απο ενα καπριτσιο της τυχης μειναμε , πισω , στη ζωη.

Τιμημενοι συγγενεις των προκειμενων ηρωων,

Πολιτικοι και στρατιωτικοι εκπροσωποι της Κυπριακης Δημοκρατιας,

Κυριες και Κυριοι , παρισταμενοι σ αυτην την ιεροτελεστια,

Αν θελει ν αποδοθει ακριβως το μεγεθος και η αξια της αντιστασης και της θυσιας Σας κατα τη βαρβαρη Τουρκικη εισβολη του 1974, δεν θα βρεθει πιθανως πειστικοτερη περιγραφη απο τους πιο πανω στιχους του μεγαλου Αλεξανδρινου ποιητη.

Η λιτη αλλα απεραντη σε περιεχομενο και νοημα αυτη καταγραφη, αποδιδει ολο το μεγαλειο της αντιστασης , της Δημοκρατικης Σας πιστης, της Φιλοπατριας, της περιφρονησης προς το δουλειο ημαρ, του παραδειγματος προς τους αγωνιζομενους για την Ελευθερια Λαους ολου του Κοσμου, του σεβασμου Σας , στην πραξη,της ανθρωπιης αξιοπρεπειας, που με τη θυσια Σας οδηγει στην Αθανασια μεσω του φυσικου Σας αφανισμου.

Ειμαστε εδω ,στη νεοδμητη εκκλησια του Αγιου Παυλου Λευκωσιας , διπλα στη λαβομενη απο τις βομβες του βαρβαρου εισβολεα παλαια ομωνυμη εκκλησια , εδω ακριβως στον τοπο της θυσιας Σας, με πραγματικο δεος ,σεβασμο και θαυμασμο προς Εσας αλλα και προς τους συνθυσιασθεντες και συναδελφομενους με Σας στον κοινο αγωνα , στον ιδιο τοπο , επισης ηρωικους ανδρες της Ελληνικης Δυναμης Κυπρου[ΕΛΔΥΚ], αλλα και για Ολους τους κατα καιρους Νεκρους της Κυπριακης Ελευθεριας.

Χαρις σε Σας, μπορουμε εμεις να προσκυνησουμε τον Ιερο τοπο της θυσιας Σας, Ελευθεροι και χαρις σε Σας και τους Αλλους Νεκρους της Κυπριακης Ελευθεριας, μπορουμε να απολαμβανουμε την Ελευθερια , σε ενα ομως συνεχιζομενο αγωνα για πληρη Ελευθερια και πραγματικη Ανεξαρτησια της Κυπριακης Δημοκρατιας.

Οι Λογοι του Αλεξανδρινου ποιητη αποδιδουν ακριβως την εθελοντικη θυσια και στρατευση Σας προς οτι Ιερον περικλειει η υπερασπιση της Πατριδας και με περιφρονηση προς τον ευτελισμο , την υποταγη και το συμβιβασμο..

Πιστεψατε και ακολουθησατε τις Ιερες παρακαταθηκες του Πλατωνα [«Ειναι η Πατρις η γεννωσα, τρεφουσα και ανατρεφουσα ημας»] , την ουρανια προτροπη του Σωκρατη [Πατρος τε και Μητρος..], των Σπαρτιατων [«ειμεθα οτι υπηρξατε, θα γινωμεν οτι εισθε»] που σιμπιπτει με την ωδη του Ομηρου «ημεις τοι πατερων μεγ αμεινοντες ευχομεθα ειναι»[εμεις μπορουμε να καυχηθουμε οτι ειμαστε καλυτεροι απο τους πατερες μας] και εφαρμοσατε το θουριο του Αισχυλου στους «Περσες» που αποδιδει ακριβως [«Ω παιδες Ελληνων ιτε..»] την φιλοσοφημενη πραγματικη αντιληψη της Φιλοπατριας, που βλακωδως μερικοι σημερινοι «κοσμοπολιτες» και απατριδες, ειρωνευονται και παραποιουν στον σημερινο παγκοσμιοποιημενο ιμπεριαλισμο ως «εθνικισμο» και σωβινισμο»[!!!!!!]

Γι αυτο Ηρωικοι και Αθανατοι Νεκροι του Αγιου Παυλου Λευκωσιας , Ελληνολεβεντες αγωνιστες της Κυπριακης και της Ελληνικης Ελευθεριας , «ως σποδος νεκρων»οπως λεει ο Λαμαρτινος , «Ειστε η Ιδια η Πατριδα».

Και γι αυτο με δεος και σε σταση Προσοχης Σας προσκυνουμε.

Αλλα ειμαστε εδω και για εναν αλλον λογο.

«Ως συντροφοι Σας στη Γραμμη» οπως ο Ιερος ορκος των Αθηναιων στο Ιερο της Αγραυλου εκελευε, εχουμε υποχρεωση να Σας αναφερουμε οτι η θυσια Σας δεν ηταν ματαιη. Και αν ειναι μαζυ μας εδω , 32 χρονια μετα, σεβαστες μητερες , πατερες , παιδια Σας, γυναικες και συντροφοι και φιλοι Σας στη χαρα της ζωης, μεσα και μαζυ στον ανθρωπινο πονο εχουν μεγαλειωδες το παραστημα και την περηφανεια γιατι ειστε σπλαχνα απο τα σπλαχνα τους και ψυχη απο την ψυχη τους και ως αλλες Σπαρτιατισσες και Τζαβελλενες καμαρωνουν γιατι διαλεξατε το «επι τας»

Σημερα 32 χρονια μετα , η καλλιτερη τιμη που Σας εκανε η Πατριδα Σας ηταν το ιστορικο ΟΧΙ του Απριλη του 2004, ενα ακομη Κυπριακο ΟΧΙ στον σημερινο παγκοσμιοποιημενο Ιμπεριαλισμο.

Και οσο και αν οι «φρονιμοι», οι «συνετοι», οι «ρεαλιστες» κραυγαζαν για «λογικες» υποχωρησεις και συμβιβασμους , οπως Σεις τοτε φτυσατε τους τοτε συνετους , ετσι και σημερα Ο Ελληνα Κυπριος διαλεξε οτι ακριβως Σεις επιλεξατε τοτε, το πιο «λογικο» για τις περιστασεις , που δεν ηταν αλλο παρα το παραλογο και παρατολμο. Και σημερα δυο χρονια μετα , με τη συμπαρασταση ολοκληρου του Πολιτικου κοσμου και των ηγεσιων του η Κυπριακη Δημοκρατια , ως ισοτιμο και με σεβαστο κυρος μελος της Ευρωπαικης Ενωσης , κυρος που οφειλεται σε σκληρους αγωνες και ειρηνικες θυσιες του Λαου της ,συνεχιζει ελπιδοφορα τον αγωνα μεχρι την τελικη Νικη.

Ο αγωνας αυτος ειναι πολυ σκληρος γιατι η Ευρωπαικη Ενωση, δεν ειναι εκεινη που οραματιστηκαν οι ιδεολογοι εμπνευστες της και γιατι αρκετα μελη της επαμφοτεριζουν και αλοιθωριζουν προς δουλικες ενεργειες στους σημερινους ισχυρους , οπως ο παντοτε κακος δαιμων της Κυπριακης Ελευθεριας , το Ενωμενο Βασιλειο.

Και θα μου επιτρεψτε να επαναλαβω οτι ειναι λυπηρον γιατι ενω με το Λαο του Ενωμενου Βασιλειου βρεθηκαμε πολλες φορες συμπολεμιστες στον αγωνα εναντια στο φασισμο και ναζισμο και πολλοι Ελληνες οδηγηθηκαν στο αποσπασμα για να προστατεψουν εκεινους τους αγνους δημοκρατες αγωνιστες του Λαου της κατα του φασισμου, η Κυβερνηση τους φαλκιδευσε την ομορφια εκεινων των αγωνων με την ιμπεριαλιστικη αποικιοκρατικη , κατα της Κυπρου, πολιτικη της , η οποια ομως κονιορτοποιηθηκε απο τον επικο αγωνα του Κυπριακου Λαου το 1955-1959,

Και προκαλει οργη και αγανακτηση οτι και σημερα το Ενωμενο Βασιλειο, υπηρετοντας και συμπορευομενο με τους πατρωνες του , στη περαν του Ατλαντικου λεγομενη υπερδυναμη, αλλοτε με τους λορδους Χαννευ και αλλοτε με τους αλλους λορδους συνεχιζει την αντικυπριακη πολιτικη με ολα τα μεσα , παραβιαζοντας αρχες , αξιες και θεσμους για τους οποιους αγωνιστηκε μαζυ μας ο Λαος τους , οπως και ο Λαος των ΗΠΑ, εναντια στο φασισμο....

Σημερα η Κυπριακη Πολιτεια αγωνιζεται με αριστη μεθοδο και τροπο να αντιμετωπισει τη νεα αυτη ιμπεριαλιστικη πολιτικη και δεν εγκατελειψε τις εντολες και ιδεες για τις οποιε Σεις αγωνιστηκατε και θυσιαστηκατε ,

Πλεον ομως της Κυπριακης Πολιτειας και του περηφανου Κυπριακου Λαου, ο αγωνας των οποιων, οπως προσφατα ειπε ο Προεδρος της Κυπριακης Δημοκρατιας,ειναι αναχωμα του Ελληνισμου κατα των επιβουλεων του,ο αγωνας αυτος εχει τη συμπαρασταση του συνολου του Ελληνικου Λαου ο οποιος απαιτει απο την εκαστοτε Ελληνικη Πολιτικη ηγεσια να ειναι ουσιαστικος συμπαραστατης της, οπως οι κοινοι Νεκροι μας , οπως Σεις επιτασσουν.

Ειναι εντολη της Ελληνικης Ιστοριας ,

Στον αγωνα αυτον δεν ειναι μονη ουτε η Κυπρος ουτε η Ελλαδα,

Εχουν μαζυ τους τους Λαους ολου του κοσμου που αγωνιζονται και κρατουν ψηλα τη Σημαια του Πατριωτισμου, της Ελευθεριας και της Δημοκρατιας,

Σεβαστοι Νεκροι του Αγιου Παυλου Λευκωσιας ,

Το φετεινο μηνμοσυνο συνεπεσε με μια τραγωδια η οποια συντελειται αυτη τη στιγμη στη γειτονια μας και του οποιου η Κυπρος εχει αμεση γνωση. Η αμεση ανθρωπιστικη αντιδραση της, τιμα την Ιστορια της Κυπρου και την ευαισθησια της, που οπως ειπε ο Υπουργος Εξωτερικων της Κυπριακης Δημοκρατιας δεν μπορουσε να ειναι αλλος αφου η ιδια η Κυπρος εχει νωπες τις μνημες απο τους δικους της προσφυγες του 1974, απορροια της τοτε εγκληματικης εισβολης.

Η σημερινη ομως τραγωδια του Λιβανου μας βαζει σε σοβαρες σκεψεις για την πορεια του πολιτισμου μας.

Οταν το 2003 εγινε η επιθεση και εισβολη του ιμπεριαλισμου κατα του Λαου του Ιρακ ειχαμε σημειωσει οτι ο Λαος του Ιρακ θα ειναι ο τελευταιος μαρτυρας ενος πολιτισμου που χανεται και ο πρωτος μαρτυρας ενος πολιτισμου που αναγκαστικα ερχεται.

Η τραγωδια στο Λιβανο επιβεβαιωνει αυτες τις σκεψεις μας και λυπουμεθα γιατι οι Κυβερνωντες τον Κοσμο περιφρονουν με απυθμενο θρασος την φωνη των Λαων τους . Η φωνη αυτη ειναι ομως και η ελπιδα και η αισιοδοξια.

Οταν στα διεθνη μεσα, στην Αμερικη, το Ενωμενο Βασιλειο αλλα και στο ιδιο το Ισραηλ οι φωνες για την εγκληματικη σφαγη αμαχων πολλαπλασιαζονται , τοτε ο ιμπεριαλισμος ο, οποιος το 1974 χτυπησε την Κυπρο και συνεχιζει να την πιεζει , εχει αρχισει να παραπαιει . Η κυηση δεν θα ειναι ανωδυνη. Γι αυτο πρεπει ολοι μας να ειμαστε ενωμενοι στις αρχες , ιδεες και αξιες για τις οποιες Σεις θυσιαστηκατε.

Υπαρχει αυτη τη δυσκολη ωρα αισιοδοξια η οποια θα προελθει απο του Λαους. Γιατι ναι μεν ισχυει,ατυχως ακομη, η διακηρυξη του Μαο οτι «Η ιστορια γραφεται στις καννες των οπλων» κατι που δεν πρεπει,βεβαια, να ξεχναμε ποτε ως πολιτεια και για τη αυξηση της αξιοπιστιας της αμυντικης μας αποτροπης , αλλα αυτο που συμβαινει σημερα με τη σφαγη αναπηρων παιδιων που δεν ανοικουν σε κανενα στατοπεδο ειναι εξω απο την ιδια την ιστορια και μονον σε ναζιστικες εποχες το ζησαμε και λυπουμαι να υπενθυμισω οτι το εζησε κυριως ο Λαος του Ισραηλ , η Κυβερνηση του οποιου σημερα το περιφρονει . Και οταν περιφρονεις ιδεες και αξιες , οπως η ιδια Ιστορια διδασκει, δεν μενεις ατιμωρητος .

Εμεις εξακολουθουμε και εχουμε αισιοδοξια οτι αυτη τη σχιζοφρενεια θα την σταματησει η Δυναμη των Λαων.

Και Γι αυτους τους Λαους αγωνισθηκατε Ηρωικοι Νεκροι και το παραδειγμα Σας μας διδασκει για τη συνεχιση των αγωνων για Ελευθερια, Δημοκρατια, Ανθρωπινη Αξιοπρεπεια και θα μας θυμιζει παντα τους λογους του Δημοσθενη στην Πνυκα, τους αθανατους Ελληνικους λογους «στηριζεσθε εις εαυτους υμων αυτων εστι»

Αθανατοι θνητοι και θνητοι Αθανατοι,

Διαλεξατε εθελοντικα το ελευθερο απο το δουλειο ημαρ,

Ειναι αυτο που διαλεξαν οι συνομιλικοι Σας , στην αντισταση κατα του φασισμου την Κατοχη . Ειναι αυτο που περιγραφει ο Μανολης Αναγνωστακης στο αντικατοχικο του ποιημα

«Χαρης 44»

«..Δεν ξερανε πατερα , μανα , σπιτι,

εναν δε δινανε στο σημερα παρα,

δεν κραταγαν μεζουρα και διαβητη,

δεν ριχνανε δραχμες στον κουμπαρα..»

Ειναι το ιδιο που εδω και 10 χρονια κανανε τα δυο περηφανα Κυπριοπουλα, ο Ισαακ και ο Σολωμου που με το τσιγαρο στο στομα εφτυσε τη δουλεια και ανεβηκε στα υψη της Δοξας.

Αυτα τα αγεωμετρητα νιατα, Ειστε τα Συμβολα και τα Πρωτυπα για καθε Ελληνα, για καθε ελευθερο ανθρωπο ,οπου Γης, τα παντοτινα νιατα που παρασυρουν στην εφηβεια, στον ερυθρωπο στιβο της τιμης και της Δοξας και τους ωριμους .

Αυτα τα νιατα εχουν δωσει ζωη χιλιαδων χρονων στην Ελλαδα, ειναι αυτα που θα της δινουν παντα , γιατι αυτα τα νιατα ειναι η ιδια η Ελλαδα.

Αυτα τα νιατα , Εσας, οχι απλα μνημονευουμε σημερα, οχι απλα δοξαζουμε, αλλα και γιορταζουμε,

Σας ευχαριστουμε,

ΑΘΑΝΑΤΟΙ

Αγιος Παυλος Λευκωσιας 6 Αυγουστου 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια: